Wonen in een historisch koetshuis
De eettafel staat waar ooit de paarden stonden
Wonen in een historisch koetshuis

De liefde voor de plek, dat gaf de doorslag. Onze opdrachtgevers kochten dit landgoed in Gelderland en zagen allerlei mogelijkheden om het met respect weer tot leven te wekken met minimale impact op de natuur. Ze vroegen Studio Groen+Schild om een ontwerp te maken voor de transformatie en de restauratie van het Koetshuis en mee te denken over het landgoed. Het koetshuis uit 1921, een gemeentelijk monument, is getransformeerd tot woning. Tezamen met de kapschuur vormt dit karakteristieke gebouw een waardevol ensemble op het landgoed, waar het landhuis jaren geleden is afgebroken. In de hoofdbeuk van het koetshuis stonden vroeger de landbouwwerktuigen, nu is dit de woonkamer en keuken. In de zijbeuk waren de stallen en stonden de paarden. Eén van de stallen is bewaard en deel van de woonkamer. De asbesthoudende golfplaten zijn verwijderd en vervangen door een rieten kap. De met vakmanschap gemaakte kap geeft het koetshuis zijn historische allure terug. De oorspronkelijke hooiluiken zijn nu de ramen van de slaapkamers. In de stal staat een nieuwe wenteltrap die de woonkamer met de hoofdslaapkamer verbindt. De oorspronkelijke hildes en de IJsselsteentjes in de stal zijn behouden. Naast de restauratie is het gebouw vanaf de binnenzijde geïsoleerd en voorzien van een warmtepomp. De hoge puien verbinden aan de zuidzijde binnen met buiten. Met de grote, gerestaureerde, staldeuren is deze gevel volledig te sluiten. Het resultaat is een licht, ruimtelijk en comfortabel huis met historische elementen op een bijzondere plek.